Yurtdışından Gelir Elde Etmek: Evden Çalışarak Dolar Kazanma Yolları

Rana MaaloufRana Maalouf

Birçoğumuz evimizde kendi belirlediğimiz bir düzende çalışmak için can atıyor, bunu nasıl yapabileceğimizi düşünüyoruz. Kendimize özel bir çalışma planı kurmak ve yalnızca kendi seçtiğimiz işlerde çalışmak bir hayal gibi görünse de bunu başarmak aslında pek de zor değil. COVID-19 ile birlikte birçok marka dijital dünyada baskın olarak öne çıkma yarışına girdi, dolayısıyla online çalışma fırsatları da büyük bir artış gördü. İnsanlar evlerine kapanırken hizmetlerini dünyaya açma fırsatı yakaladılar. Pandemi dönemi ile hepimizin aklına şu soru geldi: Bireysel olarak yurtdışına hizmet verip dolar ile gelir kazanmak mümkün mü? Dolar kazanma yolları neler olabilir?

Bu makalemizde Türkiye’de dolar ile para kazanmak için hangi platformlarda neler yapabileceğinizi ele alacağız.

El Becerilerinizi Sergileyin

Ünlü bir film alıntısı bu konuda diyeceklerimizi özetliyor: Eğer bir şeyde iyiyseniz onu asla bedavaya yapmamalısınız. Etsy veya Shopify gibi sitelerde yurtdışında en popüler olan ürünleri inceleyin ve kendi yeteneklerinizi dahil edebileceğiniz alanlar arayın. Çizim yapmayı mı seviyorsunuz? Kendinize çevrimiçi bir portfolyo hazırlayıp yurtdışından çizim istekleri kabul edebilir ve çizim başı 20 dolar kazanabilirsiniz. Son zamanlarda şirin peluş oyuncaklar ve aksesuarlar büyük ilgi görüyor, becerilerinizi gösterip yurtdışından müşteriler edilebilirsiniz. Etsy, Society6, Shopify ve Redbubble gibi platformlar ufak bir komisyon ücreti ile kendi butik hesabınızı yurtdışından döviz kazanma imkanı sağlıyor.

Youtube ile Para Kazanın

Sosyal medyanın popülerleşmesi ile hobi olarak Youtube hesabı açıp video çeken birçok insan var. Bu insanların bir kısmı videolarından hoş bir harçlık kazanırken bir kısmı ana gelir kaynağı olarak Youtube üzerinden çalışıyor. Gündelik hayat kanalları, yemek kanalları, çizim kanalları gibi birçok alanda hedef kitlesinin ilgilerini yakalamayı başaran kanallar zamanla büyük bir hayran kitlesi kazanıyor. Eğer Youtube üzerinden para kazanmak istiyorsanız yapmanız gereken şey hedeflediğiniz kitlenin ilgisini çekecek videolar çekip sosyal medyada paylaşmak ve Google Adsense ile videolardan para kazanmaya başlamak. Şöyle bir ipucu da ekleyelim, yalnızca Türkiye’ye hitap etmek yerine küresel bağlamda ilgi çeken videolar hazırlamak size çok daha yararlı olacaktır.

Freelance Yazarlık ile Para Kazanmak

Birçok markanın orijinal içerikler üreterek müşterileri ile bağ kurmaya çalışması sonucu içerik yazarlığı büyük bir önem kazanmaya başladı. Freelancer veya Guru gibi platformlar üzerinden uzman olduğunuz alanlarda iş ilanları bulabilir ve hemen çalışmaya başlayabilirsiniz. Bu platformlar dilediğiniz döviz kuru ile para kazanma imkânı sunduğu için dilerseniz euro kazanma, dilerseniz ise dolar kazanma hedeflerinizi gerçekleştirebilirsiniz. İlgili olduğunuz alanlarda bilgi birikiminizi geliştirip bir içerik portfolyosu hazırlayabilir ve müşteri kazanıp çalışmaya başlayabilirsiniz.

Markaların İnternet Sitelerini Değerlendirin

Birçok kişinin güvenilirliğini sorguladığı bir seçenek olsa da içiniz rahat olsun, internet sitelerini değerlendirerek dolar kazanmak gerçekten de mümkün. Sosyal medyanın en büyük pazarlama platformu olduğu günümüzde markalar müşterilerine hitap etmek için birbiriyle yarışıyor. Bunun sonucunda ise UserTesting gibi internet sitelerini kullanışlılık veya tasarım açısından değerlendirebileceğiniz platformlar ile para kazanma imkânı doğuyor. UserTesting ile değerlendirdiğiniz her 20 dakikalık video için 10 dolar kazanma şansınız oluyor.

Dijital Hizmetler Sunan Platformlarda Çalışın!

Daha önce bahsettiğimiz seçenekler genellikle bir sektörde nasıl çalışabileceğiniz üzereydi. Bunlara ek olarak daha geniş yelpazede hizmetleri bünyesinde barındıran platformlarda yeteneklerinizi sergileyerek müşteri çekebilirsiniz. Örneğin Fiverr, 5 dolar karşılığında sunabileceğiniz tüm hizmetleri listeleyerek istediğiniz kişi ile çalışma fırsatı sağlıyor. Benzer şekilde Upwork ile platformda var olan kategorilerde ilginizi çeken tüm işlere başvurup çalışabilirsiniz.

Veri İşleyerek Geçiminizi Sağlayın

Türkiye’de henüz pek popüler olmayan bir alan olan data annotation, bilgilerin makine öğrenimini geliştirmek için kullanılması anlamına geliyor. Objelerle alakalı önemli bilgilerin yapay zeka tarafından algılanmasını sağlayan bu işlem, daha insansı bir yapay zekanın oluşabilmesi için oldukça önemli bir çalışma alanı oluşturuyor.

Data annotation çeviri alanında da çok yararlı olacak bir alan fakat ne yazık ki henüz bu alanda yardımda bulunabilecek köklü çeviri platformlarının sayısı oldukça az. Bu alanın çeviri ile birleşebilmesi için Protranslate gibi uzman çevirilerden oluşmuş köklü bir veritabanı ve terim bankalarına sahip platformlara ihtiyaç olacağı kesin. Bu alanda çalışmak isteyenlere önerimiz gelişmeleri takip etmeleri ve bu süreçte Appen gibi platformlarda çalışarak data annotation konusunda bilgi edinmeleri. Appen, çalışanlarına kısa dönemli veya uzun dönemli proje imkanları sağlayan ve data annotation, transksripsiyon, çeviri, sosyal medya değerlendirmesi gibi alanlarda hizmet veren online bir platform. Bu alanlara ilginiz varsa Appen ile dolar kazanma serüveninize başlayabilirsiniz.
 

Profesyonel Tercüme Hizmetleri

Belgelerinizin 60’tan fazla dilde profesyonel bir tercüman tarafından 24 saat teslimatla tercüme edilmesini ve onaylanmasını sağlayın.

Hemen Teklif Alın

 

Hangi Platformlarda Dolar ile Gelir Elde Etmek Mümkün?

Şimdiye kadar neler yaparak döviz ile gelir elde edilir sorusu üzerine konuştuk. Şimdi ise daha da iyi bir fikir edinmek için bahsettiğimiz platformlara teker teker bakalım.

Etsy

Etsy: Custom & Creative Goods on the App Store

  • 2005 yılında kurulmuş.
  • Kişiselleştirilmiş yüz maskeleri ve hediyelerden elbise, ayakkabı ve aksesuarlara kadar geniş yelpazede ürünler satma imkanı sağlayan bir online platform.
  • Satıcı olarak üye olurken gelir elde etmek istediğiniz para birimini seçme imkanı tanıyor.
  • Etsy’de hazırladığınız her listeleme için 20 cent ödemeniz gerekiyor.

Youtube

  • Listemizdeki en popular alternatifi Youtube oluşturuyor.
  • Videonuzdaki reklamlardan elde ettiğiniz gelir her tıklama başı 1 cent ve 3 sent arası değişiyor.
  • Her 1000 izlenmede ortalama 5 dolar elde etme fırsatı sunuyor.

UserTesting

  • 2007 yılında kurulmuş.
  • Dijital pazarlamalacılar, UX & kullanışlılık profesyonelleri tarafından, müşterilerin websitelerinden en iyi hizmeti alacağına emin olmak adına açılmış bir platform.
  • Her proje öncesi düzenlenen bir röportaj sistemi ile website için en uygun müşteri profiline sahip kişiler kabul ediliyor ve verilen direktiflere uygun olarak siteyi kullanışlılık ve çekicilik faktörleri üzerinden değerlendirmeniz bekleniyor.
  • UserTesting ile bir projeden 60 dolara yakın gelir elde etmek mümkün.

Fiverr

  • 2010’da kurulmuş.
  • Dijital ortamda freelance çalışan kişilerin hizmetlerini sunmalarına imkan tanıyor.
  • Müşteri kazanma süreci zaman alsa da iyi bir ün kazandığınızda günde 20 dolar kazanma imkanı sunuyor.
  • Fiverr platformu kullanma ücreti olarak gelirinizde %20 oranında bir kesinti yapıyor. Yani 5 dolara verdiğiniz hizmetin karşılığında hesabınıza 4 dolar yatıyor.

Appen

  • 1996 yılında kurulmuş.
  • Makine öğrenimini geliştirmek için transkripsiyon, data annotation gibi alanlarda uzaktan çalışma imkanı sağlıyor.
  • Projeye bağlı olarak saatlik 3 ile 6 dolar arasında kazanabilirsiniz.
  • Ne kadar vaktinizin olduğuna bağlı olarak microtask adı verilen küçük görevlere katılabilir veya uzun süreli projelere katılıp günde 20 dolar kazanabilirsiniz.

Upwork

  • 2015 yılında kurulmuş.
  • Şirketler ve bağımsız profesyoneller arasında iletişim kuran bir platform.
  • İki üyelik seçeneği sunuyor: basic (ücretsiz) ve plus (aylık 14,99 dolar). Basic üyeliğiniz varsa müşterilerinizle kurduğunuz her bağlantıda 15 cent ödemeniz gerekiyor.
  • Saatlik 5 dolar kazanarak başlayabilir ve sıkı çalışmaya devam ederseniz saatlik 25 dolar dahi kazanabilirsiniz.
  • Fiverr ile benzer şekilde Upwork ücretinizden %20 oranında komisyon ücreti alıyor.

Freelancer

  • 2009 yılında kurulmuş.
  • 750’den fazla alanda hizmet imkanı sunan en geniş yelpazeli freelance platformlarından biri.
  • Projelerde rakiplerinizden öne çıkmak için iyi bir pazarlama stratejinizin olması gerekiyor.
  • Çalışma alanınıza bağlı olarak saatlik 3 ile 7 dolar arasında kazanmak mümkün.

Verimli Çalışın ve Yeteneklerinizi Kullanın!

Uzaktan çalışarak geçim sağlama planınız varsa en önemli unsur bu konuda zekice davranmak ve çalışma planınızı verimli bir şekilde ayarlamak olacaktır. Aldığınız projelere dikkat edin ve çalıştığınız platformda iyi bir ün kazanın. Çalışma planınıza sadık kalın ve talep olan iş alanlarında yeteneklerinizi geliştirin. Ve çalıştığınız platformların da çalıştığınız alanlar kadar önemli bir unsur olduğunu unutmayın.

Talebin yüksek olduğu platformlara bir örnek daha vererek yazımızı kapatalım. Markaların küresel ölçekte çalışma stratejisi lokalizasyon hizmetleri için büyük bir talebin oluşmasına neden oluyor. Çeviri ile para kazanmak isterseniz dil uzmanlığı için kendinizi geliştirin, başarılı lokalizasyon projeleri inceleyin ve dünyaca ünlü bir çeviri platformuna dahil olmak için Protranslate’in çevirmen ekibine katılın! Küresel ölçekte kendini kanıtlamış şirketlere çeviri hizmeti sunan Protranslate, uzman çevirmenleri bünyesine dahil etmekten gurur duyar!

Freelance Tercümanlık Başvurusu

1 Eki, 2023 tarihinde güncellenmiştir.

İlgili Yazılar

İşinizi Yerelleştirirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
İşinizi Yerelleştirirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Yerelleştirme hizmeti, bir firmanın yeni pazar arayışı sürecinde hedef kitlesi ile iletişim kurmasında en etkili yöntemlerden biridir. Gün geçtikçe sınırları büyüyen pazarlama dünyasında yerelleştirmenin önemi oldukça büyüktür. Yerelleştirme ile birlikte verdiğiniz hizmetin hedef kitlenizce daha doğru anlaşılmasını sağlayarak aldığınız geri dönüş oranlarını daha da arttırabilirsiniz.

Çevirisi En Kazançlı Diller Hangileridir?
Çevirisi En Kazançlı Diller Hangileridir?

Bu haftaki blog konumuz çevirisi en kazançlı diller… Profesyonel bir çevirmen olmak isteyenler için yılların tecrübesi ile en kaliteli çeviri hizmetleri sunan Protranslate ekibi sizler için yazdı…

Yemek Kitapları ve Tarifleri Çevirisi
Yemek Kitapları ve Tarifleri Çevirisi

Yemek kitapları ve tarifleri çevirisi en sevilen lezzetlerin farklı ülkelerde farklı kültürlere sahip olan insanlar için oldukça yararlı olacak bir hizmettir. Gastronomi alanında uzman çevirmenler ile yapılacak bu işlem sırasında karşınıza çıkabilecek ufak sorunlara çözümler ürettik…