Yeminli Tercüman Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Rana MaaloufRana Maalouf

Yeminli tercüman nedir? Herhangi bir noter tarafından resmi evrakların tercümeleri için yetki verilmiş kişiye yeminli tercüman denir. Resmi belgelerin tercümesinin ardından yeminli tercüman kaşesi atılır ve bu belgelerin doğruluğunu onaylamış olur.

Yeminli Tercüman Nasıl Olunur?

Yeminli tercüman olmak için öncelikle başvuru yapacak olan kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması ve sabıka kaydının olmaması gerekmektedir. Bunun yanı sıra lisans, yüksek lisans veya doktora diplomasına sahip olmalıdır.

Bunların yanı sıra tercüme edeceği dili iyi derecede bildiğini gösteren resmi bir belge bulundurmak zorundadır. Bu belge eğer ilgili üniversitenin yabancı dil bölümünden mezun olunmuş ise okuldan veya bir dil kursundan alınabilir. Tüm şartları sağladıktan sonra tercümanın elindeki belgeler ile birlikte için notere başvurması gerekmektedir.

Noter, tercümanın çevireceği dili bildiğini ispat eden belgeyi araştırıp, doğruluğundan emin olur. Ardından ise tercüman ile noter yemin zaptı imzalanır. İmzalanan noter yemin zaptının içeriğine göre yeminli tercümanlık yapacak olan kişi bir belgeyi tercüme ederken çeviri etiğine uygun bir şekilde davranacağına, tarafsız ve doğru çeviri yapacağına dair olan anlaşmayı kabul etmiş olur.

Yeminli tercümanlık yapan kişinin tercüme ettiği belgeler yalnızca kayıtlı olduğu noter tarafından onaylanabilir. Bu sebeple herhangi bir yeminli tercüme bürosu ile çalışan tercümanların şirketlerinin bağlı olduğu noter ile anlaşma imzalamaları gerekmektedir.

Yeminli Tercümeye İhtiyaç Duyulan Alanlar

Yeminli tercümeye ihtiyaç duyulan bir çok alan vardır. Örnek vermek gerekirse;

  • Resmi kurum veya kuruluşlara teslim edilecek olan evrak veya belgelerin yeminli tercümanlar tarafından tercüme edilmesi gerekmektedir.
  • Pasaport, transkript ve öğrenci belgesi gibi belgelere yurt dışı bursu veya yabancı okula kayıt gibi durumlar için ihtiyacınız varsa, bu belgelerin de yeminli tercümanlar tarafından çevrilmesi zorunludur.
  • Eğer yurtdışında görülen bir davanız varsa tüm dava dosyalarınızın tercümesi için yeminli tercümanlara ihtiyacınız vardır.

Bunların dışında sağlık sektörü, emlak sektörü, inşaat sektörü gibi daha birçok alanda yeminli tercümanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Yeminli tercüme apostil hizmetlerine ihtiyaç duyan kişilerin belgeleri de yeminli tercümanlar tarafından tercüme edilmek zorundadır.
Peki yeminli bir tercümanın birden fazla noterde yemin zaptı bulunabilir mi? Evet, bulunabilir. Fakat bunun için yeminli tercümanlık yapan kişinin yemin zaptını farklı şehirlerde de kullanabilmesi için notere başvuru yapması gerekmektedir.

Eğer yeminli tercüman olarak kariyerinize Türkiye’nin en büyük çeviri platformlarından birinde devam etmek isterseniz Protranslate’in uzman yeminli tercüman ekibine katılmak için hemen başvurabilirsiniz.

Profesyonel Tercüme Hizmetleri

Belgelerinizin 60’tan fazla dilde profesyonel bir tercüman tarafından 24 saat teslimatla tercüme edilmesini ve onaylanmasını sağlayın.

Hemen Teklif Alın
7 Mar, 2023 tarihinde güncellenmiştir.

İlgili Yazılar

İşinizi Yerelleştirirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
İşinizi Yerelleştirirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Yerelleştirme hizmeti, bir firmanın yeni pazar arayışı sürecinde hedef kitlesi ile iletişim kurmasında en etkili yöntemlerden biridir. Gün geçtikçe sınırları büyüyen pazarlama dünyasında yerelleştirmenin önemi oldukça büyüktür. Yerelleştirme ile birlikte verdiğiniz hizmetin hedef kitlenizce daha doğru anlaşılmasını sağlayarak aldığınız geri dönüş oranlarını daha da arttırabilirsiniz.

Çevirisi En Kazançlı Diller Hangileridir?
Çevirisi En Kazançlı Diller Hangileridir?

Bu haftaki blog konumuz çevirisi en kazançlı diller… Profesyonel bir çevirmen olmak isteyenler için yılların tecrübesi ile en kaliteli çeviri hizmetleri sunan Protranslate ekibi sizler için yazdı…

Yemek Kitapları ve Tarifleri Çevirisi
Yemek Kitapları ve Tarifleri Çevirisi

Yemek kitapları ve tarifleri çevirisi en sevilen lezzetlerin farklı ülkelerde farklı kültürlere sahip olan insanlar için oldukça yararlı olacak bir hizmettir. Gastronomi alanında uzman çevirmenler ile yapılacak bu işlem sırasında karşınıza çıkabilecek ufak sorunlara çözümler ürettik…