Localización Multimedia

Multimedya Lokalizasyonu Nedir?

Multimedya, en temel anlamıyla “çokluortam” olarak dilimize geçmiştir. Bu bağlama video, ses, animasyon, elektronik eğitim içeriği, zengin medya ve etkileşimli materyaller dahildir. Multimedya, etkileşime müsait ve sürükleyici bir kullanıcı deneyimi sürmesi ile bir metinden farklı bir tecrübedir. Basit bir metnin aksine, kullanıcılar açısından daha ilgi çekici ve merak uyandırıcı olduğundan, dijital pazarlamanın en etkili içeriklerinden biridir. Bu yazımızda multimedya lokalizasyonunu tanımlayacak ve merak edilenleri cevaplayacağız.

Multimedya Lokalizasyonu Nedir?

Etkileşime açık içeriği yeni bir hedef kitlenin ortamına, ihtiyaçlarına, sosyal ve kültürel normlarına uyacak şekilde uyarlama sürecine denmektedir. Buradaki amaç ise markaların, içeriği dünyanın çeşitli bölgelerine yaydığından ve pek çok kitle tarafından karşılandığından emin olmaktır. Orijinal içerik üzerinde yapılan düzenlemeler göz önüne alındığında, bu aynı zamanda multimedya içerik lokalizasyonu olarak da kabul edilebilir. Özünde multimedya lokalizasyonu, dünyanın herhangi bir yerinde hayal edebileceğiniz herhangi bir kitle için içeriğin uyarlanmasıdır.

Multimedya Lokalizasyonu Hizmetleri

Multimedya lokalizasyonu, çeşitli görevler içeren oldukça karmaşık bir süreçtir. Aşağıdaki listede, kaliteli çeviri sağlamak için gereken işlemlerden bazıları yer alır.

  1. Orijinal metin ve ses yazıya geçirilmeli ve ardından çevrilmelidir.
  2. Dil bilgisinin güncel, ilişkili ve bağlamsal açıdan uygun olduğu sağlanarak içerik yerelleştirilmelidir.
  3. Seslendirme, hedef kitleden bir profesyonel tarafından yeniden yapılmalıdır.
  4. Altyazılar yeniden yazılmalı veya yeni bir altyazı çevirisi eklenmelidir.
  5. Fon müziğinin, kliplerin veya animasyonların hedef kitle için kültürel açıdan anlamlı ve bağlamsal olmasını sağlamak üzere dublaj yapılır.
  6. Grafik tasarımlar ve metin, para birimi, tarihler ve diğer grafikler orijinal içeriğin izleyicisiyle yeni kitlenin aynı mesajı ve deneyimi alabilmesi için yeniden düzenlenmelidir.

Sosyal Medya Lokalizasyonu ve Multimedya Lokalizasyonu Arasındaki Fark Nedir?

Sosyal medya lokalizasyonu; web sitenizi, ürününüzü veya hizmetlerinizi yerelleştirdikten sonraki adımdır. Sosyal medya kanallar arasında en popüler olanıdır ve tüketicilerle yakın ilişkiler kurabilmek için çok önemi bir yoldur. Dahası, sosyal medya interaktif bir mecra olduğundan müşterileriniz hakkında izlenim edinmek için de en ideal ortamdır. Ancak etkisini tam anlamıyla gösterebilmesi için lokalizasyona ihtiyaç duyduğunu da unutmamak gerekir. Genel bir kitleye verilen genel bir mesaj, bir hedef kitleye özel olarak tasarlanmış kişiselleştirilmiş bir mesaj ile aynı etkiye sahip değildir. Sosyal medya lokalizasyonu söz konusu olduğunda anahtar nokta içeriğin doğru bir şekilde yerelleştirilmesidir. Böylece mesajın algılanmasının yanı sıra sosyal medya konusunda değerli iç görüler kazandıracaktır.

Sosyal medya lokalizasyonunda başarılı olabilmek için dikkat etmeniz gereken bazı faktörlerden bahsedelim:

  • Yerelleştirilmiş içeriğinizin ne kadar başarılı olduğunu ve içerikte ne gibi değişiklikler yapılması gerektiğini anlamak için hedef kitlenizin hangi içerikleri beğenip paylaştığını inceleyin.
  • İçeriğinizin kullanıcılarınız arasında daha fazla yankı uyandırması için yapmanız gereken değişiklikleri değerlendirmek üzere incelemeleri ve yorumları okuyun.
  • Farklı bölgelerdeki takipçilerinizin yorumlarını, ihtiyaçlarını ve geri bildirimlerini karşılaştırın. Her bir pazar için spesifik olarak nasıl bir içeriğe ihtiyaç duyulduğunu belirleyin. Hiç tahmin edemeyeceğiniz modeller keşfedebilirsiniz.

Unutmayın, etkili bir sosyal medya lokalizasyonuyla web sitenize daha çok trafik çekebilirsiniz.

Lokalizasyon Süreci Neden Önemlidir?

Multimedya lokalizasyonunda etkin unsurların neler olduğunu artık daha iyi anladığımıza göre tekrar şöyle bir göz atalım:
Multimedya günümüzde en çok tercih edilen iletişim şeklidir. Kapsamlı nitelikleri sayesinde insanları kelimelere kıyasla daha derin bir şekilde etkiler. Bu yüzden, içeriğinizi hedeflerinize uygun bir şekilde yerelleştirebilirseniz müşterilerinizle çok daha güçlü bir bağ kurabilirsiniz. Buna ek olarak süreci ne kadar hızlı tamamlarsanız o kadar yararınıza olacaktır.

Multimedya lokalizasyonunun en zorlu noktası ise ortaya çıkan üründe en iyi kaliteyi sağlamaktır. Multimedya lokalizasyonunda öncü bir şirket olan Protranslate ile çalışmak sürecin sorunsuz geçmesinde size yardımcı olacaktır.

Protranslate, nihai içeriğin orijinal içerikle aynı kalitede olacağının garantisini verir ve arzu edilen kitlenin beklentilerine ve normlarına uyum sağlamanın ne kadar elzem olduğunun bilinciyle çalışır. Multimedya lokalizasyonu hizmetinde en kısa sürede pazara ulaşmak ve kitlenize en doğal şekilde açılmak için istediğiniz zaman hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz.

Profesyonel Lokalizasyon Hizmeti


Bir cevap yazın