MENA101: MENA Bölgesi’nde E-Ticaret Nasıl Yapılır?

Rana MaaloufRana Maalouf

İnternetin reklam, hizmet, satış ve pazarlama için ideal bir kanal haline gelmesiyle tüketiciler hem yerel hem de küresel pazardaki ürün ve hizmetlere kolaylıkla erişim sağlamaya başladı. İnternetin yüksek hızlı küresel tabandaki etkisi, düşük enerjiyi hızlı servis ile birleştirerek tüketicilere anında çevrimiçi hizmet sağlıyor. Dijitalleşmenin kayda değer bir oranda büyümesi, kişilerin İnternet kullanımını da değiştiriyor, dolayısıyla her bölge için ayrı pazarlama stratejilerine ihtiyaç duyuluyor. MENA Bölgesi’nde e-ticaret yapmaya başlamadan önce bu bölgenin kültürel olgularına dikkat edilmesi gerek.

Dijital iletişim kanallarını artırmak daha fazla kullanıcı etkileşimini, iş birliğini ve ağ bağlantısını da beraberinde getiriyor. Hiç şüphesiz teknolojik gelişmeler perakende satış sektörünün evrimine önderlik ediyor. Haliyle bu durumdan MENA bölgesi de etkileniyor.
İnternet kullanımı ve tüketici davranışları kültürden kültüre değişiklik gösteriyor. Protranslate.net ekibi başarılı ve başarısız pazar girişimlerini gözlemleme fırsatını yakaladı ve sizler için bir MENA e-ticaret rehberi hazırladı.

Dışa Kapalı Toplulukların Diyarı MENA Bölgesi’nde E-Ticaret

Siyasi olaylar ve yasaklar gibi kısıtlamalar nedeniyle bölgeden derinlemesine pazar bilgisi edinmek oldukça zor. Bununla birlikte, ölçümlenen anahtar metrikler MENA’nın cazip bir hedef pazar olabileceğini gösteriyor. MENA Bölgesi’nde e-ticaret yapmaya başlamadan önce bazı temel olguları gözden geçirmek yararlı olabilir. İşte raporlardan elde edilen birkaç olgu:

  • Frost & Sullivan, MENA bölgesindeki “internet ekonomisi” değerinin 2020’ye kadar ikiye katlanarak bölgenin GSYİH’sinin %5’i olması beklenen 200 milyar dolara ulaşacağını öngörüyor.
  • E-commerce Foundation, 2014 yılında MENA e-ticaret cirosunun 21,7 milyar dolar olduğu ve ciro büyüme oranının 2015 yılında %18,6’ya çıktığı gerçeğinin üzerinde durmuştur. Böylece 2015 cirosu 25,8 milyar dolara ulaşmıştır.
  • com’a göre bölgedeki çevrimiçi alışverişin öncüleri Suudi Arabistan Krallığı ve Mısır. Kuruluşun öngörüsü, 2020 yılının sonunda MENA bölgesindeki fiziksel ürünlere yönelik e-ticaret pazarının 13,4 milyar dolara ulaşacağı yönünde.
  • GlobalizationPartners’ın yaptığı bir diğer açıklamada Orta Doğu’da online ödeme platformu olarak hizmet veren Payfort’un Mısır, BAE ve Kuveyt pazarının MENA e-ticaret sahasında değişikliğe yol açacağı bilgisi yer alıyor.

MENA Pazarına Giriş Yapmadan Önce Düşünülmesi Gereken 3 Gerçek

Ana dili Arapça olan herkes aynı tüketici davranışına sahip değildir.

Pazara giriş yapan şirketlerin yaptığı ilk stratejik hata 400 milyonluk Arap nüfusunun tümüne aynı şekilde davranmak oluyor.

Örneğin İngilizce oyunlarda sıkça yer verilen “God” gibi kelimeleri Arapça’ya çevirirken iyi düşünmeniz gerek. Standart bir kalite kontrol sürecinde yerelleştirme ekibi kelimeyi anlam açısından farklı bir kelimeyle değiştirmeye karar verebilir. Suudi Arabistan’daki bilgisayar oyuncularının dini görüşleri nedeniyle bu kelimenin kullanımına tepki gösterebilir. Fakat aynı kelime başka Arap ülkelerinde gayet normal karşılanabilir. Tüketici davranışlarını incelemek benzeri farkları önceden belirlemeye yardımcı olur.

Arap ülkeleri arasındaki farklar:

  • Aksan
  • Dine yaklaşım ve kültür
  • Devlet ve genel siyaset
  • GSYİH/Alım gücü (**)

 

Ödeme yöntemini tekrar gözden geçirmekte fayda var.

MENA’da E-ticaret yapan şirketler satışları kapatmakta güçlük çekiyor.

MENA bölgesinde kredi kartı kullanımı gelecek vaat etse de tüketiciler hâlâ çevrimdışı ödeme yapma eğiliminde. Kredi kartları genel olarak yüz yüze satın alma işlemini basitleştirme aracı olarak görülüyor. Suudi tüketiciler çoğu zaman teslim sürecinde ödeme yapmaya meyilli. Bu durum bölgede iyi bilinen bir şirket olsanız dahi değişmiyor.

Saygın Suudi Arabistan şirketlerine en büyük bankacılık sistemlerinden biri olan “SADAD” sağlanıyor. Sistem, son müşterilerin fatura ödeme işlemlerini bankaların tüm kanalları aracılığıyla kolaylaştırıyor. MENA bölgesindeki girişim şirketleri, ödeme güvenilirliği konusunda sorun yaşayacak gibi görünüyor.

Arap tüketicilerin ödeme tercihleri şu şekilde:

  1. Kapıda ödeme (%51),
  2. Kredi kartı (%26),
  3. Ön ödemeli kredi kartı (%8),
  4. Banka kartı (%6) ve diğerleri.

 

Alfabe kullanımı çok önemli.

İbrani ve Fars alfabesi gibi Arap alfabesi de farklı karakterler içerir. Buna ek olarak, metinler yalnızca sağdan sola doğru yazılırsa anlam kazanır. MENA Bölgesi’nde e-ticaret yapmak istiyorsanız başlık, kutu, düğme vb. ögeler boşluk bakımından okunur olmalıdır.

MENA bölgesi için yerelleştirmek istediğiniz bir web siteniz veya mobil uygulamanız varsa yazılım arka ucunun yanı sıra UX ayrıntılarına da önem göstermelisiniz.

Profesyonel Tercüme Hizmetleri

Belgelerinizin 60’tan fazla dilde profesyonel bir tercüman tarafından 24 saat teslimatla tercüme edilmesini ve onaylanmasını sağlayın.

Hemen Teklif Alın
20 Şub, 2023 tarihinde güncellenmiştir.

İlgili Yazılar

İşinizi Yerelleştirirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
İşinizi Yerelleştirirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Yerelleştirme hizmeti, bir firmanın yeni pazar arayışı sürecinde hedef kitlesi ile iletişim kurmasında en etkili yöntemlerden biridir. Gün geçtikçe sınırları büyüyen pazarlama dünyasında yerelleştirmenin önemi oldukça büyüktür. Yerelleştirme ile birlikte verdiğiniz hizmetin hedef kitlenizce daha doğru anlaşılmasını sağlayarak aldığınız geri dönüş oranlarını daha da arttırabilirsiniz.

Çevirisi En Kazançlı Diller Hangileridir?
Çevirisi En Kazançlı Diller Hangileridir?

Bu haftaki blog konumuz çevirisi en kazançlı diller… Profesyonel bir çevirmen olmak isteyenler için yılların tecrübesi ile en kaliteli çeviri hizmetleri sunan Protranslate ekibi sizler için yazdı…

Yemek Kitapları ve Tarifleri Çevirisi
Yemek Kitapları ve Tarifleri Çevirisi

Yemek kitapları ve tarifleri çevirisi en sevilen lezzetlerin farklı ülkelerde farklı kültürlere sahip olan insanlar için oldukça yararlı olacak bir hizmettir. Gastronomi alanında uzman çevirmenler ile yapılacak bu işlem sırasında karşınıza çıkabilecek ufak sorunlara çözümler ürettik…