Conocimiento de Marca

Marka Bilinirliği

Marka yönetimi, özellikle de marka bilinirliği oluşturmak, korumak ve geliştirmek oldukça zor ve hayati önem taşıyan bir görevdir. Bir çevirmen olarak bu bilince sahip olmak çok değerlidir ve müşteriniz için faydalı içerikler üretmeniz için fazlasıyla yardımcı olacaktır. Marka bilinirliği, uluslararası düzeyde de etkilerini hissettiren bir alandır. Bu nedenle, global bir bağlamda açılmak isteyen yerel markaların bu kavramı iyi bilmesi ve doğru bir şekilde uygulaması önerilir. Öyleyse bu kavramın ne olduğuna, nasıl ölçülmesi ve optimize edilmesi gerektiğine birlikte bakalım.

Marka Bilinirliği Nedir?

Marka bilinirliği, bir müşterinin bir markayı adından tanıma seviyesini gösteren bir pazarlama terimidir. Neden önemlidir? Marka bilinirliği yüksek olan markalar daha düşük olanlara kıyasla daha fazla satış ve gelir elde eder. Basitçe açıklamak gerekirse bunun sebebi, kendilerine aynı ürünün farklı seçenekleri sunulduğunda müşterilerin bildikleri markanın ürününe gitmeleridir. Bu durum, markanın tüketicinin zihninde belirli bir itibarı olduğunu ve insanların o markayı daha kaliteli bulduğunu gösterir.

Gerçek Hayattan Örnekler

Marka bilinirliği yüksek olan markalara en güzel örneklerden biri Coca-Cola’dır. Çoğu tüketici aslında etiketi olmadan içeceklerin farkını anlayamaz fakat Coca-Cola güçlü bir küresel marka bilinirliği oluşturduğu için ürünleri, herhangi bir markanın içeceklerine kıyasla daha çok tercih edilecektir.

Marka Bilinirliği Nasıl Ölçülür?

Marka bilinirliğinizi test edip ölçmek için kullanabileceğiniz birkaç ölçek ve strateji vardır. Sonuçta başlangıç noktanızı bilmezseniz daha yüksek bir bilinirlik seviyesine erişmek için strateji geliştiremezsiniz, değil mi?

  1. Doğrudan trafik analizi: Doğrudan tarayıcılarına marka adınızı yazan kullanıcıları kapsar. Bu, marka çağrışımı yapabildiğinizi ve kullanıcıların markanızı veya internet sitenizi anladığını gösterir. Pazar araştırması yapmanızı, bir ölçüt belirleyerek markanızın diğer markalara göre ne seviyede olduğunu görmenizi öneririz.
  2. Kazanılmış medya kullanımı: Markanızın adının basında geçmesi durumunda mümkündür (medyada satın alma yaparak ya da birileri sadece sizden istedikleri için bahsettiklerinde bunu yapabilirsiniz). Bu, markanızın farklı kanallardan desteklenmesini sağlar. Bahsedildiğiniz web sitelerinin ve metinlerin paylaşılma sayısını takip etmek ve bu web sitelerinden ne kadar trafik çekildiğini görmek marka bilinirliğinizi takip etmek için harika bir yöntem olabilir. Başka medya kanallarında isminize yer verilmeden önce ve sonra etkileşimi kontrol ettiğinize emin olun.
  3. Sosyal medya etkileşimi: Markanızın adının basında geçmesi durumunda mümkün olan durumdur. Bunu medyada satın alım yaparak veya birilerinin gönüllü olarak markanızdan bahsetmesi ile elde edebilirsiniz. Bu, markanızın farklı kanallardan desteklenmesini sağlar. Bahsedildiğiniz web sitelerinin ve metinlerin paylaşılma sayısını takip etmek ve bu web sitelerinden ne kadar trafik çekildiğini görmek marka bilinirliğinizi takip etmek için başarılı bir yöntem olabilir. Başka medya kanallarında isminize yer verilmeden öncesinde ve sonrasında etkileşimi kontrol ettiğinize emin olun.

Marka Bilinirliği Nasıl Optimize Edilir?

  1. 1. Marka bilinirliği anketine giriş yaparak başlayalım. Bu anket, hedef kitlenizin mevcut durumda markanızı ne kadar bildiğini ölçen bir ankettir. Demografik verileri kullanarak müşterilerinizin markanızı nasıl gördüğünü net bir şekilde anlamanıza yardımcı olur ve böylece hedef kitlenizde marka bilinirliğinizi artırmak için bir pazarlama stratejisi oluşturmanıza olanak sağlar.
    Anketinizi hazırlarken aşağıdaki metrikler marka bilinirliği pazarlama hedeflerinizin bir parçası olmalı:
  • Marka çağrışımı
  • Marka tanınırlığı
  • Marka kimliği
  • Marka imajı
  • Marka güvenilirliği
  • Marka sadakati
  • Müşteri profilinizi belirleyin
  1. 1. Marka bilinirliği kampanyası yürütmek de işe yarar bir yöntem olacaktır. Marka bilinirliği kampanyası, ana hedefiniz için test yürütmek ve potansiyel müşteri kazanmak için yapılan bir pazarlama kampanyasıdır.
    1. Metrikler nasıl belirlenir? Hangi metrikleri seçmelisiniz?: İşte, başlamanıza yardımcı olacak bazı metrikler:
      1. Görüntülenme (Impression)
      2. Ücretli görüntülenme
      3. Doğrudan web sitesi oturumları
      4. Banner reklamları
      5. Sosyal medya takipçileri
      6. Sosyal görüntüleme
      7. Sosyal etkileşim
      8. Basın bülteni araması
      9. Çevrimiçi inceleme ve yorumlar

Daha geniş bir kitlede bilinen bir markanın size sağlayacağı güç inkâr edilemez, siz de tüm bu ipuçları sayesinde optimizasyona ve markanızı takibe başlayabilirsiniz. Fakat unutmayın ki logonuz, marka adınız, web siteniz ve hatta ürününüz marka stratejinizin bir parçası değildir. Bunlar marka kimliğinizi oluşturan unsurlardır. Bu farka dikkat etmezseniz bir marka imajı stratejisi geliştirmeniz oldukça zorlaştırır, bu da marka bilinirliğinizi negatif etkiler. Bol şans dileriz!

 


Bir cevap yazın