Dünyada İspanyolca Konuşulan Ülkeler

İspanyolcanın 20 ülkede resmi dil olduğunu biliyor muydunuz? Peki ABD’de İspanyolca konuşan kişi sayısının İspanya’da bulabileceğinizden daha fazla olduğundan haberiniz var mı? İspanyolcanın Orta ve Güney Amerika’da, örneğin Latin Amerika’da, en çok konuşulan ana dil olduğunu duymuş muydunuz? Dünya üzerinde, Hispanik ülkeler de dahil olmak üzere İspanyolca konuşulan ülkeler şaşırtıcı derecede fazladır.

 

Tarihsel Bir Dil

İspanyol İmparatorluğu, tarihteki en büyük imparatorluklardan biriydi. 16. yüzyıldan başlayan İspanyol sömürgeciliği sonucunda günümüzde Meksika, Orta, Batı ve Güney Amerika’nın güneyinde de İspanyolca konuşulmaktadır.

İtalyanca, Portekizce, Romence ve Fransızca gibi İspanyolca dili de Vulgar Latin olarak bilinen ve kökeni halk Latincesine dayanan Latin dil ailesinden gelmektedir. Portekiz’i ve günümüz İspanya’sını da kapsayan, Avrupa’nın güneybatı bölgesi olan İber Yarımadası’nda ortaya çıkmıştır.

 

Dünyanın En Yaygın Dillerinden Biri İspanyolca

İspanyolcanın çok konuşulan bir dil olması ve konuşan nüfus bakımından İngilizceden sonra en geçerli dil olması ilginizi çekecektir. ABD’de İspanyolca konuşan kişi sayısı İspanya’da bulabileceğinizden daha fazladır. Dünya genelinde İspanyolca konuşan insan sayısı 500 milyondan fazladır.

Bu sayı İspanyolcayı İngilizce ve Mandarin Çincesinden sonra en çok konuşulan üçüncü dil haline getirmektedir. Geleceğin dilleri arasında gösterilen İspanyolca dili, dünyada en çok öğrenilen ve içerik hacmi bakımından internette en çok kullanılan dillerden biridir.

 

İspanyolca Konuşulan Ülkeler 

Dünyada resmi dili İspanyolca olan ülkelerin sayısı 20’den fazladır. İspanyolca konuşulan ülkeler İspanya, Meksika, Arjantin, Kolombiya, Bolivya, Şili, Kosta Rika, Küba, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, Ekvator Ginesi, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nikaragua, Panama, Paraguay, Peru, Porto Riko, Uruguay ve Venezuela gibi ülkelerdir.

Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri’ne bağlı özerk bir bölge olan Porto Riko’nun da resmi dili İspanyolcadır.

 

ABD’de İspanyolca Konuşan Nüfus

Amerika Birleşik Devletleri’nde İspanyolca konuşan nüfus 41 milyon kişiden fazladır ve ABD nüfusunun %13’ünü oluşturmaktadır. Bu durum, ABD’yi Meksika’dan sonra dünyanın en büyük ikinci İspanyolca konuşan ülkesi kılmaktadır.

ABD Nüfus Sayım Bürosu’nun beklentisine göre, ABD’de İspanyolca konuşan kişi sayısı 2050 yılına kadar 138 milyonu aşacak ve bunun sonucunda Amerika, İspanyolca konuşulan ülkeler arasında ilk sıraya yükselecektir.

 

Latin Amerika’da İspanyolca Konuşan Kişi Sayısı

Dünyada İspanyolca konuşulan ülkelerin büyük bir kısmı Orta ve Güney Amerika’da yer almaktadır. Meksika, 121 milyondan fazla kişi ile dünyanın en büyük İspanyolca konuşan kişi nüfusuna sahiptir. Arjantin’de yaklaşık olarak 41 milyon İspanyolca konuşan kişi varken Kolombiya’da yaklaşık 46 milyon kişi bulunmaktadır.

Latin Amerika nüfusunun yaklaşık %55 ile%60’ı İspanyolca konuşmaktadır, İspanyolcayı Portekizce (yaklaşık %34 ile) ve Fransızca, Hollandaca, İngilizce, Maya dili ve Keçuva dili, Guarani dili ve Aymara gibi yerel diller takip etmektedir.

 

Avrupa’da İspanyolca Konuşan Nüfus

Avrupa’da Almanca, Fransızca, İngilizce ve İtalyancadan sonra en yaygın kullanılan beşinci dil İspanyolcadır. İspanya, 46 milyon İspanyolca konuşan egemen nüfusu ile önde gelmektedir ve dilin burada ortaya çıktığı düşünüldüğünde şaşırtıcı olmayan bir sonuçtur.

İsviçre’de İspanyolca konuşan yaklaşık 150 bin kişi bulunmaktadır. Cebelitarık ve Andorra’da da bu dili konuşan makul sayılı bir nüfus vardır.

İspanyolca aynı zamanda başta Hollanda olmak üzere Belçika, İsviçre, İtalya, Fransa, Almanya ve İngiltere’de yaşayan göçmen topluluklar tarafından da kullanılmaktadır.

 

İspanyolca Konuşanları Başka Nerede Bulabiliriz?

İspanyolca konuşan kişilerin nüfusun %68’ını oluşturduğu Ekvator Ginesi, Afrika’da İspanyolcayı resmi dil olarak konuşan tek ülkedir. Afrika ve Fas’ta da İspanyolca konuşan çok sayıda kişi mevcuttur.

Güney Filipinler’de gelişen ve İspanyolca kökenli bir kırma dil olan Chavacano’yu konuşan yaklaşık 2 milyon kişi vardır. İspanyol sömürgeciliği döneminde Filipin kültüründe bıraktığı etkiler nedeniyle, Filipin dillerine İspanyolcadan geçen binlerce kelime vardır ve bu dillerin paylaşmakta olduğu yapısal benzerlikler nedeniyle, yazılı hukuk belgelerinde ve hukuk mahkemelerinde de geçerliliği olan bir dildir.

 

Uluslararası Kullanılan Dil

Günümüzde, İspanyolca, Mandarin Çincesi ve İngilizceden sonra dünyada en yaygın kullanılan üçüncü dildir. İspanyolca aynı zamanda uluslararası iletişimde kullanılan ikinci dildir. Bunun yanı sıra siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerde de yaygın olarak kullanılan bir dil haline gelmiştir.

İspanyolca; Birleşmiş Milletler bayrağını kullanan bünyeler, Avrupa bayrağını kullanan Avrupa Birliği, AGİT, Afrika Birliği bayrağını kullanan Afrika Birliği üyeleri, ILO, Amerikan Devletleri Örgütü’nün farklı bünyeleri, Dünya Ticaret Örgütü ve yaklaşık 70 diğer uluslararası kuruluş tarafından yaygın olarak kullanılan resmi bir dildir.

İspanyolca yaygın olarak kullanılması sayesinde İspanyolca konuşabilen kişiler seyahat, iş ve ikili iş birliği gibi alanlarda birçok fırsat yakalayabilmektedir.

 

İspanyolca Kültürel Bütünleşme Dilidir

Dünyada İspanyolca konuşulan ülkelerin en büyük avantajlarından biri, eşsiz kültürüyle çok sayıda ülkeye sunduğu özgür erişimdir. İspanyol müziği, filmleri ve La Liga gibi spor etkinlikleri, dili konuşabilen kişiler için daha da zevkli bir hale gelmektedir. Bu kişilere İspanyolca konuşan ülkelerin kendilerine özgü kültürünü ve İspanyolcanın lehçe ve diyalektikleri arasındaki vurgu farklarını keşfetme fırsatı da sunacaktır.

Örneğin Arjantin İspanyolcası, diğer birçok ülkenin diyalektiğinden çok daha farklıdır. Ancak, farklı diyalektiklerine rağmen bir bütün olarak İspanyolca farklı ülkelerin sanatını, müziğini, sinemalarını ve edebiyatını birleştirme görevine sahiptir.

İspanyolca ayrıca diğer Latin dillerini anlamayı kolaylaştıran bir köprü görevi görmektedir. Ek olarak, ana dili İngilizce olan kişiler için öğrenmesi en kolay olan dillerden biridir.

 

Sonuç

Hızlı dil öğrenen bir kişi olmasanız bile İspanyolca yaygın kullanılan bir dil olması ve İngilizce-İspanyolca ve/veya İspanyolca- İngilizce çeviri yapma gibi önemli imkânlar sağlaması ile herkesin öğrenmeye bir şans vermesi gereken, dünyanın en popüler dillerinden biridir.

Profesyonel Lokalizasyon Hizmeti


Bir cevap yazın