Çevirmenler ve Çevirmen Adayları için 5 Kitap Önerisi

Rana MaaloufRana Maalouf

Çevirmenler için kitaplar hem öğrencilik dönemlerinde hem de mesleğe yeni başladıkları dönemde çok yardımcıdır. Akademik ve dil bilimi alanları dışında çeviri yapıyorsanız yazarların tecrübelerini içeren kitaplar, çevirmenlik yolunda karşınıza çıkan sorunlara başka bir pencereden bakmanızı sağlayacaktır. Hazırladığımız çevirmenler için kitap önerileri başlıklı makalemizin de bu bağlamda size fayda sağlamasını umuyoruz.

Protranslate online tercüme platformu olarak, çevirmenlerin dile ve çeviriye bakış açılarını değiştirecek, çevirmenin 5 kutsal kitabını sizin için listeledik. Carlos Batista’nın Çevirmenin Başucu Kitabı, İsmail Boztaş ve Hasan Coşkun’un Çevirmenin El Kitabı, Murat Demirekin’in Çeviriyorum, Ülker İnce ve Dilek Dizdar’ın Çeviri Atölyesi ve David Bellos: Is That A Fish In Your Ear? sizin için seçtiğimiz çevirmenler için kitap önerileri. Kitaplar hakkında fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.

Carlos Batista: Çevirmenin Başucu Kitabı

Çeviriye farklı kimlikler açısından yaklaşan Carlos Batista’nın Çevirmenin Başucu Kitabı adlı eserde çevirmenin nasıl düşünmesi gerektiği ve nasıl çeviri yapıldığı ile ilgili küçük ipuçları bulabilirsiniz. Çevirmenin Başucu Kitabı’nda Batista, dilin değerinin yanı sıra, çeviri dilini ve çevirmenin dilinin görünürlük kazanmasının önemi anlatıyor.

 

İsmail Boztaş, Hasan Coşkun: Çevirmenin El Kitabı

İsmail Boztaş ve Hasan Coşkun’un 2002 yılında yayımlanan Çevirmenin El Kitabı çevirmenler, çeviri işiyle uğraşanlar, tercümanlık öğrencileri için vazgeçilmez nitelikte. Çevirmenin El Kitabı kuramsal bilgiyle, uygulamayı içeren benzersiz bir eserdir diyebiliriz.  Alandan çeviri örnekleri de sunan Çevirmenin El Kitabı teknik bilgi içeren belgelerin tercümesi ile ilgili doğruları ve yanlışları ortaya koymaktadır.

 

Murat Demirekin: Çeviriyorum 

Çevirmenler için kitap önerilerimizden bir diğeri de Murat Demirekin’e ait 2014 yılında yayımlanan Çeviriyorum. Demirekin bu kitabında, çeviri ve eşdeğerlik kavramlarına yoğunlaşmıştır ve çevirmenin yorumlama sürecinden kaynaklana sorunlara çözüm önerileri sunar.

 

Ülker İnce, Dilek Dizdar: Çeviri Atölyesi

Ülker İnce ve Dilek Dizdar tarafından 2017’de yayımlanan Çeviri Atölyesi kitabı, en basit şekilde, çeviri nedir nasıl yapılır sorusuna cevap arar niteliktedir. Çeviriyle ilgilenen, bunu meslek olarak yapan ya da yapmayı düşünen herkes için yazılan Çeviri Atölyesi, özellikle konu edebi metinler olunca, edebiyatın farklı türlerinde ortaya çıkan çeviri sorunları üstünde de durmuştur.

 

David Bellos: Is That A Fish In Your Ear?

Çevirmenlik kitapları arasında yer almasa da çevirinin önemini büyük bir tutkuyla tartışan David Bellos, Is Thah A Fish In Your Ear? adlı kitabında makinelerin insanın tercüme becerisinin önüne geçip geçemeyeceğinden, bir şakanın nasıl çevrilmesi gerektiğinden tutun da ana dil ile sonradan öğrenilmiş bir dil arasındaki tercüme farkına kadar derin bir tartışma içindedir. Farklı bakış açıları sayesinde tercüme ile uğraşmak isteyen herkesin aklında bir ışık yakacak türden bir kitap.

Profesyonel Tercüme Hizmetleri

Belgelerinizin 60’tan fazla dilde profesyonel bir tercüman tarafından 24 saat teslimatla tercüme edilmesini ve onaylanmasını sağlayın.

Hemen Teklif Alın
31 May, 2023 tarihinde güncellenmiştir.

İlgili Yazılar

İşinizi Yerelleştirirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
İşinizi Yerelleştirirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Yerelleştirme hizmeti, bir firmanın yeni pazar arayışı sürecinde hedef kitlesi ile iletişim kurmasında en etkili yöntemlerden biridir. Gün geçtikçe sınırları büyüyen pazarlama dünyasında yerelleştirmenin önemi oldukça büyüktür. Yerelleştirme ile birlikte verdiğiniz hizmetin hedef kitlenizce daha doğru anlaşılmasını sağlayarak aldığınız geri dönüş oranlarını daha da arttırabilirsiniz.

Çevirisi En Kazançlı Diller Hangileridir?
Çevirisi En Kazançlı Diller Hangileridir?

Bu haftaki blog konumuz çevirisi en kazançlı diller… Profesyonel bir çevirmen olmak isteyenler için yılların tecrübesi ile en kaliteli çeviri hizmetleri sunan Protranslate ekibi sizler için yazdı…

Yemek Kitapları ve Tarifleri Çevirisi
Yemek Kitapları ve Tarifleri Çevirisi

Yemek kitapları ve tarifleri çevirisi en sevilen lezzetlerin farklı ülkelerde farklı kültürlere sahip olan insanlar için oldukça yararlı olacak bir hizmettir. Gastronomi alanında uzman çevirmenler ile yapılacak bu işlem sırasında karşınıza çıkabilecek ufak sorunlara çözümler ürettik…