Dünyada Arapça Konuşulan Ülkeler

Rana MaaloufRana Maalouf

Bir Dünya Dili Olarak Arapça

Arapça günümüzde en çok konuşulan dillerinin başında gelmektedir. Sami dilleri arasında bulunan Arapça, aynı zamanda Kur’an’ın yazıldığı dil olmasından dolayı dindar olan insanları kutsal dillerini anlamaya ve öğrenmeye teşvik etmektedir. Arapça konuşulan ülkeler coğrafi olarak Körfez, Kuzey Afrika’da bulunmaktadır.

Arapça Konuşulan Ülkeler ve Nüfus Dağılımı

Verilere göre dünyada Arap ülkeleri dahilinde Arapça konuşan insan sayısı 30 lehçenin tamamı hesaba katıldığında 2016 yılında 420 milyon olarak belirlenmiştir. Arapça konuşan ülkelerin başında 82 milyon kişi ile Mısır gelmektedir. Mısır’ı takip eden ülkeler sırayla Cezayir (39.2 milyon), Sudan (38 milyon), Irak (33 milyon), Fas (33 milyon), Suudi Arabistan (28.2 milyon), Yemen (24.5 milyon), Suriye (22.5 milyon), Tunus (10.9 milyon), Birleşik Arap Emirlikleri (9.3 milyon), Ürdün (6.4 milyon), Libya (6.2 milyon), Lübnan (4.5 milyon), Filistin (4.1 milyon), Moritanya (3.9 milyon), Umman (3.6 milyon), Kuveyt (3.3 milyon), Katar (2.2 milyon) ve Bahreyn’dir (1.3 milyon).

Arapçanın Diğer Dillerle Etkileşimi

Belirtilmesi gereken bir nokta Arapçanın Arap kültürü üzerinde olduğu gibi Türkçe, Boşnakça, Farsça ve Hintçeyi, hatta İngilizceyi bile büyük derecede etkilemiş olmasıdır. Türkçede farkında olmadan günlük hayatta kullandığımız fazlasıyla Arapça ve Arap kökenli kelime bulunmaktadır. Bunlardan en bilindik örnekler “kitap”, “akıl” ve “cevap” gibi basit ama dilimize iyice yerleşmiş kelimelerdir. Arapça, Birleşmiş Milletler’in resmi dilleri arasında olup konuşan sayısını nüfus artışı ve göç dolayısıyla gittikçe arttırmaktadır. Arapça alfabe bakımından çok zor olsa da aynı zamanda hat sanatını da en güzel yansıtan alfabe Arap alfabesidir.

Arapçanın Konuşulduğu Coğrafyalar

Arapça aslen Körfez Bölgesi ve Arap yarımadasında doğmuş bir dildir. İslamiyet’in dünyaya yayılması ve kültürel baskınlığı ile Kuzey Afrika, Mısır gibi bölgelerin de resmi dili halini almıştır. Yüzyıllar içerisinde İspanya ve Güney Asya’yı da kapsayan geniş bir coğrafyanın üst kültür dili haline gelmiştir. Günümüzde, Kur’an-ı Kerim’in yazıldığı Arapça dil olarak kabul edilen “Hicaz Arapçası” günümüze kadar değişmeden kalmıştır ve Standart Arapça olarak kabul edilir. Bu lehçenin adı “Fusha” olarak bilinmektedir ve dünya üzerinde Arapça konuşan tüm devletlerin resmi dili olarak kabul gören Arapça lehçesi Fusha’dır.

Profesyonel Tercüme Hizmetleri

Belgelerinizin 60’tan fazla dilde profesyonel bir tercüman tarafından 24 saat teslimatla tercüme edilmesini ve onaylanmasını sağlayın.

Hemen Teklif Alın
25 Ağu, 2023 tarihinde güncellenmiştir.

İlgili Yazılar

İşinizi Yerelleştirirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
İşinizi Yerelleştirirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Yerelleştirme hizmeti, bir firmanın yeni pazar arayışı sürecinde hedef kitlesi ile iletişim kurmasında en etkili yöntemlerden biridir. Gün geçtikçe sınırları büyüyen pazarlama dünyasında yerelleştirmenin önemi oldukça büyüktür. Yerelleştirme ile birlikte verdiğiniz hizmetin hedef kitlenizce daha doğru anlaşılmasını sağlayarak aldığınız geri dönüş oranlarını daha da arttırabilirsiniz.

Çevirisi En Kazançlı Diller Hangileridir?
Çevirisi En Kazançlı Diller Hangileridir?

Bu haftaki blog konumuz çevirisi en kazançlı diller… Profesyonel bir çevirmen olmak isteyenler için yılların tecrübesi ile en kaliteli çeviri hizmetleri sunan Protranslate ekibi sizler için yazdı…

Yemek Kitapları ve Tarifleri Çevirisi
Yemek Kitapları ve Tarifleri Çevirisi

Yemek kitapları ve tarifleri çevirisi en sevilen lezzetlerin farklı ülkelerde farklı kültürlere sahip olan insanlar için oldukça yararlı olacak bir hizmettir. Gastronomi alanında uzman çevirmenler ile yapılacak bu işlem sırasında karşınıza çıkabilecek ufak sorunlara çözümler ürettik…